Veranderingen in de bedrijfscatering!

    4 ontwikkelingen, 5 trends en een hele hoop kansen in de bedrijfscatering

     

    Van broodje kroket met melk naar desembrood met vlees en havermelk

    Door Maaike de Reuver op donderdag 19 september 2024

    TRENDS

    Foto door: SMAAK Bedrijfscatering

    In de afgelopen jaren is de bedrijfscateringmarkt totaal veranderd. Na covid is kantoorbezoek anders, waardoor ook de rol van de cateraar anders is. Daarnaast spelen ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de eiwittransitie een grote rol. Food Inspiration sprak met John van de Bunt, bestuurslid van de Vereniging voor Ondernemende Contract Cateraars, over 4 ontwikkelingen en 5 trends in de sector.

    4 ontwikkelingen

     1. Rol van de cateraar na covid

    Van de Bunt: “De allergrootste verandering in de cateringbranche van de afgelopen jaren is de manier waarop medewerkers naar kantoor gaan en op kantoor gebruikmaken van het cateringaanbod. Thuiswerken is sinds corona voor veel kenniswerkers de nieuwe standaard geworden. Kantoorbezoek moet voor hen een meerwaarde bieden en de cateraar kan daar een bijdrage aan leveren. Je ziet dat er daardoor zowel door opdrachtgevers als door ‘gebruikers’, zoals dat in de bedrijfscatering wordt genoemd, meer eisen worden gesteld aan de bedrijfscateraar. Eisen als langere openingstijden, een luxer aanbod en meer maatwerk. Gelukkig zijn de meeste opdrachtgevers bereid om de extra investering daarvoor - deels - op zich te nemen. Daarnaast zie je dat de medewerkers die gebruik maken van het bedrijfsrestaurant gemiddeld meer besteden dan vroeger. En ook banquetingopdrachten zijn anno post-corona vaak uitgebreider dan daarvoor.

    Er zijn over het algemeen minder borrels op kantoor, maar als ze er zijn dan zijn ze vaak voor het hele team of voor de hele afdeling en mag de cateraar daarvoor best uitpakken.”

    De cijfers

    Dit jaar wordt er in de Nederlandse bedrijfscatering naar alle waarschijnlijkheid zo’n 1,75 miljard euro omzet gedraaid. Daarmee ligt de omzet anno 2024 net iets hoger dan de omzet in 2019, het jaar voor corona, toen de omzet 1,67 miljard euro bedroeg.

    Bron: FSIN

     2.  Personeel: vaste medewerkers of ZZp-ers?

    Van de Bunt: “Een van de grootste uitdagingen van bedrijfscateraars is genoeg enthousiaste, goede medewerkers krijgen op de locaties. In de coronatijd zijn veel mensen uitgestroomd, nu zijn de medewerkers weer nodig, maar zijn ze lastig te vinden. In de tussentijd zijn er ook veel cateringmedewerkers als ZZP-er begonnen. Zij kunnen hun diensten zelf invullen en daardoor de krenten uit de pap kiezen, terwijl de vaste medewerkers met de minder leuke taken blijven zitten. Daardoor is voor hen de verleiding ook groter om als ZZP-er te gaan werken. Het is voor cateraars fijn om te werken met een flexibele schil met zelfstandigen. Maar een vast team heb je voor de continuïteit altijd nodig. En die vaste medewerkers zijn steeds lastiger te vinden.”

    Mogelijke oplossingen voor het personeelstekort in de bedrijfscatering:

    • Als er vanuit de CAO meer flexibiliteit komt om vaste medewerkers aan te nemen, maakt dat het werken in de catering aantrekkelijker voor met name jongere medewerkers, die vaak veel waarde hechten aan flexibiliteit.
    • Bedrijfscateraars kunnen vaste jobs aantrekkelijker maken door het organiseren van bijvoorbeeld teambuildingactiviteiten en door het geven van persoonlijke aandacht en arbeidsvoorwaarden op maat.
    • Combi-banen creëren waarbij iemand niet alleen cateringmedewerker is, maar ook de functie van conciërge of receptioniste vervult buiten de lunchtijden Hierdoor wordt het werk afwisselender en uitdagender.

     3.  Eiwittransitie: minder melk, meer havermelk, maar ook meer vlees

    Van de Bunt: “De eiwittransitie heeft ook z’n uitwerking in de bedrijfscatering. Het glaasje melk neemt in populariteit af. En – net als in de horeca – groeit ook in de bedrijfscatering de vraag naar havermelk. Tegelijkertijd zie je dat de vraag naar vlees ook weer toeneemt. Veel cateraars hebben hun plant-based aanbod in de afgelopen tijd flink uitgebreid, maar vooral vanuit de consument zie je dat de interesse enigszins is verschoven van ‘vegan’ naar ‘gezond’. Wellicht dat de hele foodservicebranche wat dat betreft te snel is geweest met de introductie van vegan producten. Veel consumenten zitten gewoon nog niet te wachten op een 100% plant-based aanbod. Ze willen niet betutteld worden. Maar wel gezond eten. Dat zie je in de bedrijfscatering terug in het aanbod. Bestond zo’n 10 jaar geleden het standaard aanbod in bedrijfsrestaurants nog vooral uit een broodje kroket en een gehaktbal, tegenwoordig zijn belegde broodjes en salades meer standaard onderdeel van het aanbod.”

    Grootste groeiers in 2024 in de bedrijfscatering (ten opzichte van 2019):

     

    Havermelk 873%
    Desembrood 858%
    Vlees 52%

     

    Grootste dalers in 2024 in de bedrijfscatering (ten opzichte van 2019):

     

    Karnemelk 49%
    Melk 26%

    Bron: Foodstep

     4.  Groei middelgrote cateringbedrijven

    Van de Bunt: “Een andere ontwikkeling is de groei van middelgrote cateringbedrijven. Jarenlang was 90% van de totale omzet in de Nederlandse bedrijfscatering in handen van drie grote partijen: Sodexo, Albron en Compass. In de laatste jaren zijn ook partijen als Hutten, Vermaat, Vitam en Appèl enorm gegroeid. Daarnaast zijn er een hele hoop kleinere gespecialiseerde cateringbedrijven bijgekomen die eveneens flink aan de weg timmeren, zoals Van Lier Catering, Leo Catering en We Canteen. Veel van deze partijen zijn aangesloten bij de VOCC*. Vaak kunnen zulke relatief kleine partijen zich beter onderscheiden op het gebied van lokale inkoop, sociaal ondernemerschap of een gezond aanbod. Bovendien zien zij elkaar vaker als samenwerkingspartner dan als concurrent, waardoor ze elkaar kunnen versterken en in gezamenlijkheid aanbestedingen aangaan. De grote cateraars zie ik dat nog niet zo snel doen.”

    *De VOCC is de Vereniging voor Ondernemende Contract Cateraars. Bij de vereniging zijn onder andere de bedrijven We Canteen, Cater Concept, SMAAK Bedrijfscatering en Van Lier Catering aangesloten. De VOCC vertegenwoordigt de collectieve belangen van deze middelgrote cateraars.

     5. Trends

    Van de Bunt: “Verder zie je in de catering veelal ook dezelfde trends als in de horeca. We zien bijvoorbeeld – net als in de horeca – een grote groei in de consumptie van speciaalbier, 0.0 bieren en gezonde sappen en frisdranken. Daarnaast speelt gemak een belangrijke rol. Vooral jonge mensen, generatie Z en Millennials – die ook wel de gemaksgeneraties worden genoemd – willen dat hun lunch zo gemakkelijk mogelijk besteld en opgegeten kan worden. Daarbij zijn disposables nodig. Bedrijfscateraars zijn volop bezig met de zoektocht naar plasticloze alternatieven voor het to go-assortiment. En ook de strijd tegen voedselverspilling is tegenwoordig een enorm belangrijk thema. Vooral binnen overheidsinstanties wordt er op gehamerd dat er zo weinig mogelijk eten wordt weggegooid.”

    De stichting Samen Tegen Voedselverspilling werkt met Nederlandse cateraars aan ‘Verspillingsvrije Catering’. In het project werken Nederlandse cateraars samen aan het in kaart brengen, voorkomen en verminderen van voedselverspilling. Uit onderzoek op 39 locaties en bij 575 evenementen bleek dat 21% van het banqueting-aanbod wordt verspild en dat 40% van het aanbod tijdens koffie-bijeenkomsten en bedrijfsborrels niet wordt genuttigd. Ook enkele

    VOCC-leden hebben hun banqueting-verspilling in kaart gebracht, de branche maakt plannen voor vervolgstappen.

    Lees ook: Met deze tips heb je veel minder waste op jouw buffet of tijdens jouw event »


    opgengeklapt e-boek de trends

    Download GRATIS

    De 9 cateringtrends die u beslist niet wilt missen
    Download hier

    Volg ons

    Wilt u op de hoogte blijven?

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

    Nieuwsbrief

    "*" indicates required fields

    NAAM*
    This field is for validation purposes and should be left unchanged.

    Lees ook

    30 oktober 2024
    Bedrijfscatering Trends voor 2025: wat staat ons te wachten?

    Trends in 2025; we noemen er 5! De wereld van bedrijfscatering verandert in snel tempo. .

    3 oktober 2024
    Veranderingen in de bedrijfscatering!

    4 ontwikkelingen, 5 trends en een hele hoop kansen in de bedrijfscatering   Van broodje .

    24 september 2024
    Over veerkracht en niet opgeven!

    23 SEP, 2024 • Veerkracht 'Toen ik me net in de schulden had gestoken kwam .

    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram