Voedselverspilling verminderen op de werkvloer!

    Minder voedselverspilling op kantoor: Van Lier's duurzame aanpak!

    Voedselverspilling is een groeiend probleem, zowel thuis als op kantoor. Het dwingt bedrijven om meer bewust te worden van hun invloed op het milieu en hun afvalproductie.

    Wij zijn een inspirerend voorbeeld (al zeggen we hetzelf) van een bedrijf dat actief voedselverspilling probeert te reduceren. Met een strategische en innovatieve aanpak optimaliseren wij de hele voedselketen binnen onze bedrijfsrestaurants, van planning tot de creatieve verwerking van restjes.

    In dit artikel bespreken we hoe onze medewerkers op de locaties zich inzetten om voedselverspilling tegen te gaan, welke methoden we gebruiken en hoe andere bedrijven deze duurzame werkwijze kunnen implementeren.

    Door de focus te leggen op slimme inkoop, menuplanning en het benutten van restjes, streven wij naar een voedsel verpillingvrije werkomgeving.

    De impact van voedselverspilling op het werk

    Voordat we dieper ingaan op de oplossingen, is het belangrijk om te begrijpen waarom voedselverspilling binnen organisaties een probleem is.

    Veel bedrijven plaatsen namelijk te grote bestellingen eten & drinken voor met name de vergaderingen en overige evenementen. Vaak blijft er meer over dan verwacht, waardoor veel voedsel direct in de afvalbak terecht komt.

    Uit onderzoek is gebleken dat ruim 7% van het geserveerde eten en drinken bij vergaderingen en vergaderlunches wordt verspild en bij ongeveer 6% van de vergaderingen is er sprake van een ā€˜no showā€™, waarbij er dus minder personen aanwezig zijn dan verwacht.

    Dit heeft niet alleen financiƫle gevolgen, maar draagt ook bij aan de uitstoot van broeikasgassen omdat voedselafval vaak op de vuilnisbelt terechtkomt.

    Slimme menuplanning om verspilling te voorkomen

    Het proces van het verminderen van voedselverspilling begint bij de planning. Een goed geplande inkoop is cruciaal om verspilling te verminderen.

    Allereerst analyseren wij zorgvuldig het eetgedrag en de behoeften van onze gasten. Dit help ons om het voedsel voor de lunch, vergaderingen en evenementen in de juiste hoeveelheden te bestellen.

    Ook maken wij gebruik van seizoensgebonden ingrediĆ«nten en producten, deze zijn lang houdbaar en voldoende voorradig. Deze ingrediĆ«nten vormen de basis van onze dagelijkse menuā€™s. Hierdoor hebben we meer flexibiliteit in het gebruik van producten die in overvloed verkrijgbaar zijn.

    Korte communicatie en feedback

    Een ander belangrijk element in het verminderen van voedselverspilling is de implementatie van korte communicatieketens. Dit betekent dat er snel en direct contact is tussen de medewerker die verantwoordelijk is voor de voedselinkoop en de medewerkers op de locaties die de maaltijden bereiden. Door deze nauwe samenwerking kan er snel worden gereageerd op veranderingen in vraag, waardoor overbodige bestellingen worden voorkomen.

    Ook wordt feedback van medewerkers serieus genomen. Bijvoorbeeld, als bepaalde gerechten of ingrediƫnten minder vaak of niet worden geconsumeerd door onze gasten, worden ze geschrapt of aangepast. Dit helpt ons om beter te anticiperen op voorkeuren en voedselgebruik, en dat vermindert uiteindelijk de verspilling.

    Creatieve verwerking van restjes

    EƩn van de manieren waarop wij voedselverspilling in onze bedrijfsrestaurants tegengaan, is door restjes opnieuw te gebruiken in nieuwe gerechten. Restjes worden door onze medewerkers niet als afval gezien, maar als een waardevolle grondstof voor het creƫren van nieuwe, smakelijke maaltijden. Zo worden overgebleven groenten verwerkt in soepen of salades, en wordt brood dat over is gebruikt voor croutons of toast.

    Dit proces vereist creativiteit en een dynamische benadering van het bereiden van gerechten. Onze medewerkers krijgen de vrijheid om restjes te verwerken in het dagelijkse menu, dit voorkomt niet alleen verspilling, maar zorgt ook voor afwisselende en verrassende maaltijden voor onze gasten.

    En producten die na de lunch overblijven bieden wij onze gasten aan tegen een gereduceerd tarief en via intranet en eventueel de app maken wij dit na de lunch kenbaar. Bij interesse kunnen ze zich hiervoor aanmelden en af te halen in het bedrijfsrestaurant.

    Het belang van educatie en bewustwording

    Naast praktische maatregelen, zetten wij ons ook sterk in op het bewust maken van onze medewerkers over voedselverspilling. Door middel van workshops, informatie en regelmatige communicatie worden medewerkers aangemoedigd om bewuster om te gaan met voedsel. Dit geldt niet alleen voor de lunch, maar ook bij evenementen of vergaderingen waar eten & drinken wordt geserveerd.

    Onze educatieprogrammaā€™s zijn gericht op het ontwikkelen van een cultuur van duurzaamheid, waarbij elke medewerker wordt gezien als een belangrijke schakel in het verminderen van verspilling. Deze aanpak heeft geleid tot een daling van het verspillingspercentage en een groeiende bewustwording bij onze medewerkers.

    Inkoop bij lokale leveranciers

    Ons beleid is erop gericht zoveel mogelijk bij lokale leveranciers in te kopen. Door de voedselproductieketen te verkorten, minimaliseren we niet alleen de verspilling, maar verminderen we ook de ecologische voetafdruk die gepaard gaat met transport.

    De producten zijn verser, dit betekent dat het langer meegaat en minder snel weggegooid hoeft te worden.

    Monitoren en meten van voedselverspilling

    We investeren ook in technologie om voedselverspilling verder te verminderen Een sleutel tot succes in het verminderen van voedselverspilling is namelijk het nauwkeurig monitoren van wat wordt verspild. We maken gebruik van data-analyse om de voedselverspilling te meten en te begrijpen welke processen verbeterd kunnen worden. Door te weten waar de grootste verspilling plaatsvindt, kunnen we gerichte maatregelen nemen om deze te reduceren.

    De toekomst van minder voedselverspilling op de werkplek

    Onze aanpak toont aan dat het verminderen van voedselverspilling op de werkplek niet alleen haalbaar is, maar ook leidt tot een duurzamer bedrijfsmodel. Met slimme inkoopstrategieƫn, een creatieve verwerking van restjes en de inzet van technologie laten we zien dat ook jouw organisatie stappen kan zetten om voedselverspilling terug te dringen.

    Het reduceren van voedselverspilling draagt niet alleen bij aan een duurzamere bedrijfsvoering, maar heeft ook positieve effecten op de werkcultuur en de samenleving als geheel.

    Wij nodigen je graag uit bij ons aan tafel

    Ga aan de slag met deze tips en maak jouw bedrijfsrestaurant nĆ³g duurzamer. En heb je hulp nodig? Dan staan wij voor je klaar.

    Wij laten je graag de mogelijkheden zien met betrekking tot jouw eigen situatie. Van ons krijg je een eerlijk verhaal en een eerlijke service.

    Neem contact met ons op, dan spreken we elkaar snel.

    Veelgestelde vragen

    Waarom is voedselverspilling op de werkplek een probleem?

    Voedselverspilling op kantoor draagt bij aan onnodige kosten en een grotere ecologische voetafdruk. Het verspillen van voedsel betekent ook dat de middelen die zijn gebruikt om dat voedsel te produceren, zoals water en energie, verloren gaan.

    Hoe helpt slimme menuplanning om voedselverspilling te voorkomen?

    Slimme menuplanning zorgt ervoor dat alleen de benodigde hoeveelheden voedsel worden ingekocht. Door de vraag van gasten beter te voorspellen, voorkomt men dat er te veel wordt bereid en vervolgens wordt weggegooid.

    Wat doet Van Lier met overgebleven voedsel?

    Van Lier verwerkt restjes in nieuwe gerechten, zoals soepen en salades. Dit voorkomt dat voedsel wordt weggegooid en biedt een creatieve oplossing om verspilling tegen te gaan.

    Hoe kan technologie helpen bij het verminderen van voedselverspilling?

    Technologie, zoals voorraadbeheer-apps en sensoren, kan helpen om voedselvoorraad efficiƫnt te beheren en ervoor te zorgen dat producten tijdig worden gebruikt voordat ze bederven.

    Hoe draagt het betrekken van medewerkers bij aan het verminderen van voedselverspilling?

    Door medewerkers bewust te maken van het probleem en hen actief te betrekken bij het verminderen van verspilling, ontstaat een cultuur van duurzaamheid waarin iedereen een rol speelt.


    opgengeklapt e-boek de trends

    Download GRATIS

    De 9 cateringtrends die u beslist niet wilt missen
    Download hier

    Volg ons

    Wilt u op de hoogte blijven?

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

    Nieuwsbrief

    "*" indicates required fields

    NAAM*
    This field is for validation purposes and should be left unchanged.

    Lees ook

    9 september 2024
    Voedselverspilling verminderen op de werkvloer!

    Minder voedselverspilling op kantoor: Van Lier's duurzame aanpak! Voedselverspilling is een groeiend probleem, zowel thuis .

    23 augustus 2024
    Peulvruchten, goed voor jou, goed voor de wereld!

    Peulvruchten: goed voor jou, goed voor de wereld! Als we het hebben over voeding die .

    2 augustus 2024
    Gezonde voeding en tevreden medewerkers: een essentiƫle verbinding!

    Gezonde voeding en tevreden medewerkers: een essentiƫle verbinding! Gezonde voeding en tevreden medewerkers zijn nauw .

    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram